Loempiaatjes - Porpia Tord met dipsaus

 

Ingrediënten. 

Ingrediënten voor 10 loemiavelletjes:
Roer 350 gr bloem en 4 eieren tot een klonter vrij beslag.
Bak in een droge, dus zonder vetstoffen, koekenpan op laag vuur zeer dunne flensjes.
Maak een maïzenapapje of klop 1-2 eier los voor het dicht plakken van de loempiaatjes.

Ingrediënten voor de dipsaus:
  • 3,5 dl water
  • 3-5 el kristal suiker
  • 3 el rijstazijn of tamarinde (flesje of potje)
  • 1 tl zout
  • 1/2 tl gedroogde chilipoeder
  • 4-5 el geroosterde pinda's, fijngestampt

Voor de garnering:
  • 1 tl korianderblad, zeer fijngehakt

Ingrediënten voor de vulling:
  • 2 el sojabonen-olie of arachideolie
  • 4 teentjes knoflook, NIET pellen, plat slaan en fijnhakken
  • 30 gr winter-wortel, in zeer fijne blokjes
  • 5-6 gedroogde paddenstoelen (shii-take op z'n Japans of tonku op z'n Chinees), 30 min weken in heet water, in zeer fijne blokjes
  • 20 gr spits- of groenekool, in zeer fijne blokjes
  • 1 flinke pluk taugé
  • 3/4 mok tofu, in zeer fijne blokjes
  • 1 ei
  • 1/2 mok so-oen (= glas-noodles), 15 min geweekt in warm water en in stukjes van 1 cm gesneden.
  • 1 el lichte sojasaus
  • 1/2 tl zout
  • 1/2 tl witte peper
  • 1 tl kristal suiker

Verder nog om de loempiaatjes te frituren:
  • 1,5 - 2 liter sojabonen-olie of arachideolie.

Bereiding.

Volgorden van bereiding: Koop de vierkante of maak zelf de ronde loempiavelletjes.  Maak de dipsaus en laat deze afkoelen. Maak de loempiavulling. Rol de loempiaatjes en frituur ze.

Bereidingswijze van de dipsaus:
Mix alle ingrediënten voor de dipsaus in bovenstaande volgorde in een pannetje en kook alles 10 minuten. Totaal laten afkoelen alvorens te serveren. Garneer met de fijngehakte korianderblaadjes. 

Bereidingswijze van de vulling:
Verwarm de olie en fruit de knoflook op een matig vuur. Voeg in volgorde van gaartijd de ingrediënten om de 10-15 seconden toe. (wortel, paddenstoelen, kool, taugé, ei en so-oen) Dan op smaak brengen met de sojasaus, suiker, zout en peper. Laat het geheel nu goed afkoelen.

Bereidingswijze van de loempiaatjes:
Leg een loempiavelletje voor u op het werkblad, de vierkante met en punt naar u toe. Leg net onder de helft van het loempiavelletje 1 eetlepel vulling en vouw de onderkant over de vulling. 
Vouw nu de buitenste punten naar binnen en besmeer de flap met het maïzenapapje of losgeklopt ei 
en rol van onderop de loempia stevig op zodat hij goed dicht geplakt zit. Verwarm een ruime hoeveelheid olie om de loempiaatjes in kleine porties krokant en goudbruin te bakken.
Serveer met Sweet-Chilli-saus of Chinese pruimensaus. Ongebakken kan men de loempiaatjes invriezen.