Ingrediënten.
- 6 in stukjes gesneden uien
- 12 eetlepels currypoeder
- 3-4 eetlepels kurkuma
- 1½ eetlepel azijn
- 3 kg rundergehakt
- 4 appels
- 8 sneetjes vers brood
- 1½ kopje rozijnen
- 2 kopjes fruitchutney
- 6 tenen knoflook
- ½ eetlepel bruine suiker
- 1 kopje gemalen amandelen
- 10 eieren
- 5 dl melk
- 4 laurier- of sinaasappelblaadjes
Bereiding.
Verwarm de oven voor op 180°C. Fruit de ui en de knoflook. Voeg de curry en de kurkuma toe en bak ze 1 minuut mee. Doe er de azijn en het gehakt bij en bak ook die 10 minuten mee.
Schil intussen de appels, snijd ze in partjes en scheur het brood in kleine stukjes.
Schep de appel, het brood en de rest van de ingrediënten tot en met de amandelen door het gehaktmengsel.
Laat het 10 minuten bakken en doe het over in een ovenvaste schaal.
Klop de eieren en de melk door elkaar en giet dit over het mengsel in de schaal.
Leg de laurierblaadjes erop.
Zet de schaal ± 15 minuten in de oven tot het eimengsel is gestold.
Serveer er rijst en een salade bij.
Info: Over internationaal koken gesproken: recentelijk verscheen 'Van Alle Wereldzeeën', met foto's, verhalen en gerechten, verzameld in de haven van Rotterdam. Peter Paul Klapwijk en Gerard Keijsers ontfutselden scheepskoks hun recepten en laten ze aan het woord.
Zoals Martin A. Cockrell uit Kaapstad, die vertelt: 'Er werden veel slaven uit Maleisië gehaald, die ook moesten koken voor de blanken. De Maleise curry's die ze maakten waren veel te heet voor de masters. Zo ontstond de Bobotie, een fruitige, licht zoetzure curry die iedereen lekker vond. Aan boord maak ik het ook regelmatig. Altijd een feest.'
Scheepskoks koken natuurlijk geen liflafjes voor twee personen. Met deze Bobotie á la Sarah kunt u een partijtje van minstens een man of tien aan.