Ingrediënten.
- 1 pak mix voor oliebollen (koopmans)
- 1½ dl bier
- 150 g salami, in kleine blokjes
- 100 g feta, in kleine blokjes
- ½ eetlepel gedroogde oregano
- 4 eetlepels pijnboompitten, geroosterd
- 1 kg zure appels (bijv. goudrenetten)
- 3 eetlepels kristalsuiker
- 1½ theelepel kaneelpoeder
- 1½ theelepel gemalen koriander
- olie om in te frituren
- 150 g zelfrijzend bakmeel
- 1¾ dl melk
- 1 ei
- zout
Bereiding.
Roer de oliebollenmix met 3½ dl lauw water (± 40 °C) en het bier tot een glad beslag. Schep de salami, de feta, de oregano en de pijnboompitten erdoor. Laat het beslag afgedekt met een vochtige theedoek 30 minuten op een warme plaats rijzen. Schil intussen de appels, boor de klokhuizen eruit en snijd de appels in plakken. Roer de suiker met het kaneelpoeder en de koriander door elkaar. Verwarm de olie voor tot 180 °C. Klop een egaal beslag van het bakmeel, de melk, het ei en een snufje zout.
Haal de appelplakken door het beslag en bak de appelflappen met 3-4 tegelijk in de hete olie in ± 5 minuten bruin en gaar. Keer ze halverwege de frituurtijd. Laat ze op keukenpapier uitlekken en bestrooi met het suikermengsel. Verhit voor de oliebollen de olie tot 190 °C. Vorm met twee in de olie gedoopte lepels of een metalen ijsboltang bergjes beslag en laat ze in de hete olie glijden. Bak de bollen in ± 3 minuten bruin en gaar. Keer ze halverwege met een vork. Laat de oliebollen op keukenpapier uitlekken.