Groene currypasta - Nam prik gaeng kieow wan

 


Ingrediënten. 

  • 1/2 el komijnzaad, op een laag vuur DROOG geroosterd
  • 1/2 el korianderzaad, op een laag vuur DROOG geroosterd
  • 1 el citroengras, snij eerst 1 cm vanaf de wortelaanzet eraf en gooi dit weg (sprieten kan men gebruiken als satéstokjes)
  • 1 el laoswortel, geschild en gehakt
  • 1 el (kaffir-)limoenschil, geraspt
  • 2 tl korianderwortel, gewassen en gehakt
  • 2 el sjalotjes, gepeld en gehakt
  • 6 teentjes knoflook, gepeld en gehakt
  • 2 cm geelwortel (kurkuma), gehakt
  • 6-8 cm ginza of gember, geschild en gehakt
  • 5 zoete-basilicumblaadjes
  • 1-2 medium rode chilipepers
  • 10-15 medium groene chilipepers
  • 1 tl zout
  • 1 tl kapi, thaise garnalenpasta

Bereiding.

Sommige Thaise families gebruiken maar 8 ingrediënten in hun groene currypasta. Mijn familie gebruikt 15 ingrediënten en ik gebruik dan ook mijn familie-recept in mijn lessen. Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp ze met de stamper fijn. Het is niet nodig om alles tot een zalfachtige substantie te stampen.
Men mag gerust de ingrediënten nog van elkaar kunnen onderscheiden. "Noot: Wanneer men het aantal groene met de rode chilipepers verwisseld heeft men de 'rode currypasta - nam prik gaeng phed deng'.
Zijn uw deze versies te 'heet' neem dan de grote in plaats van de medium chilipepers. Onthoud; hoe kleiner hoe heter, hoe groter deste milder de chilipepers zijn." Deze hoeveelheid currypasta is ruim voldoende voor een gerecht voor 4 personen. Men kan deze currypasta 1 week bewaren in de koelkast of 3-12 maanden in de diepvries. Vries de currypasta in in een ijsblokjesvorm, handig in gebruik.
Koopt u de currypasta kant en klaar in de winkel dan is deze 1 jaar houdbaar in de koelkast.