Ingrediënten.
- 625 ml dunne kokosmelk
- 4 plakjes galangal à 5 mm dik
- 2 sprieten citroengras, gekneusd en in stukjes van 4 cm.
- 6-8 middel grote rauwe gepelde garnalen / veggie: extra paddenstoelen of tofu
- 2-6 stro-champignons, gehalveerd
- 2-7 kleine "thai chocolates" chilipepers (rawit) gekneusd
- 2 citroenblaadjes steel en nerf verwijderen (4 halve)
- 125 ml dikke kokosmelk
- 1 el chilipasta (nam prik pow) / veggie: weglaten
- 2 el limoen- of citroensap
- 1½ el vissaus (nam pla) / veggie: sojasaus
- verse korianderblaadjes voor de garnering
Bereiding.
Er zijn 2 types van dtom yum. Dit recept is het orginele gemaakt met kokosmelk. Maar op vandaag maakt men het meestal met instant kippenbouillonpoeder en water. Vegetariers gebruiken natuurlijk instant groentenbouillonpoeder en water. Ik prefereer ook een kokosmelk basis voor de veggie variant.
Draai de gasvlam op medium en warm de wok met de dunne kokosmelk. Voeg de galangal en het citroengras toe en breng al roerend langzaam aan de kook (dit wordt onze bouillon). Voeg de garnalen toe en kook ze net roze. Voeg de paddenstoelen en dan de dikke kokosmelk, citroenblaadjes, chilipepers, en de chilipasta. Kook het geheel nog eens 4-5 minuten. Zet het vuur uit en roer er het citroensap en de vissaus door. Het is belangerijk dat citroensap en vissaus in de soep niet meer koken
Dit zou de smaak dramatisch veranderen. Serveer heet en garneer met de korianderblaadjes.