Ingrediënten.
Aantal personen 4 Stuks.
Bretonse koek
- 160 g roomboter
- 120 g witte basterd suiker
- 0.5 ei
- 130 g pistachenoten
- 130 g bloem
- 1 tl bakpoeder
- 1 citroen
Gekaramelliseerde appels
- 2 appels
- 100 g suiker
- 50 ml slagroom
Italiaans schuim
- 100 ml water
- 375 g suiker
- 4 eiwitten
Boompje
- 200 g pure chocolade
Kersappeltje
- 1 kersappel
- 4 el tarwegraspoeder
- 50 g marsepein
- 1 el abrikozenjam
- 2 el poedersuiker
Extra nodig
- staafmixer + staafmixerbakje
- rasp
- boter om in te vetten
- taartpan van 24 cm doorsnede
- bakpapier
- spuitzak met gladde spuitmond
Bereiding.
Verwarm de oven voor op 160 ºC. Meng de boter met de basterdsuiker. Kluts het ei en voeg de helft toe aan de boter. Maal de pistache tot poeder in het bakje van de staafmixer. Meng de bloem, bakpoeder en het pistachepoeder. Voeg het bloem-pistachemengsel toe aan de boter. Rasp de schil van de citroen boven het mengsel en meng goed door. Vet de bakvorm in en bekleed met bakpapier. Druk het beslag in de vorm en bak in circa 20 minuten goudbruin en gaar. Laat de Bretonse koek afkoelen.
Gekaramelliseerde appels
Schil de appels, verwijder het klokhuizen en snijd de appels in partjes. Karamelliseerde suiker. Blus af met de room, voeg de appels toe en laat kort doorkoken. Laat afkoelen en verdeel de appels vervolgens over de Bretonse koekbodem.
Italiaans schuim
Klop de eiwitten met 1 eetlepel suiker tot stijve pieken in een vetvrije kom. Breng het water met de rest van de suiker aan de kook en kook tot 121 ºC. Giet druppelsgewijs de suikersiroop bij het eiwitschuim en klop koud. Schep het schuim in een spuitzak met gladde spuitmond. Spuit het schuim over de bodem als een soort glooiend veldje.
Boom
Chocolade tableren
Smelt de chocolade au bain-marie en schenk twee derde uit op een marmeren plaat. Strijk de chocolade met een paletmes door elkaar tot hij circa 26 ºC is. Schep de afgekoelde chocolade door de resterende chocolade en meng goed en snel door elkaar. Bekijk hier de video voor het tableren van chocolade.
Schep de chocolade in een cornetje en spuit een boompje op bakpapier. Spuit wat extra boompjes voor het geval er een breekt. Laat de chocolade uitharden.
Kersappeltje
Maak de marsepein groen met de helft van het tarwegraspoeder. Rol de marsepein dun uit en vorm de marsepein rondom het appeltje. Verdun de jam met een beetje water en bestrijk het appeltje met de jam zodat hij mooi glanst. Meng de poedersuiker met de rest van het tarwegraspoeder. Bestrooi het schuim ermee. Steek het boompje in het schuim. Leg het appeltje iets van de boom af.