Ingrediënten
- 500 g mager kalfsvlees
- 500 g speklapjes
- 150 g kippe- of varkenslever
- 100 g vers vet spek
- 1 eetlepel gelatinepoeder
- I dl droge witte wijn
- 2 eetlepels Cognac
- 2 uitgeperste teentjes knoflook
- mespuntje nootmuskaat
- 1/2 theelepel gedroogde tijm
- zout
- peper
- 150 g in dunne plakjes gesneden vet spek
- 6 jeneverbessen
- 3 laurierblaadjes
Bereiding
Draai het kalfsvlees, de speklapjes, de lever en het verse vette spek door een gehaktmolen met een voorzetplaat met vrij grote openingen, zodat een vrij grof gehakt ontstaat.
Los de gelatinepoeder op in een scheutje van de witte wijn en voeg het gelatine-
mengsel met de rest van de wijn, de Cognac, de knoflook, de nootmuskaat, de tijm
en wat zout en peper aan het gehakt toe. Kneed alles zeer goed dooreen.
Bekleed een pâtépot met plakjes spek en vul de pot met het gehaktmengsel. Leg de
jeneverbessen en de laurierblaadjes op het gehaktmengsel en dek het geheel af met
nog wat plakjes spek. Doe een deksel op depot of sluit hem af met aluminiumfolie.
Plaats de pâté in een bak kokend water en bak hem ca. 11/2 uur in een op 175 oc voor-
verwarmde oven. Laat de pâté afkoelen en plaats hem daarna, eventueel onder bezwaar, in de koelkast. Snijd de pâté voor het serveren in plakken en geef er vers stokbrood en boter bij.